Blogg Okategoriserad

Recensera ledare om de förmedlar resultat och värdegrund med rätt känsla!

Av

Dave Ulrich, amerikansk ledarskapsguru intervjuades i SvD 20 feb. Hans största aha-upplevelse är att investerare börjar bry sig om hur ledare gör. Det vill säga kommunicerar, lyssnar, agerar, entusiasmerar.

– Vi kan analysera allt – finansiella tillgångar, kundbas, strategi – men vi är riktigt dåliga på ledarskapsbiten, säger Dave Ulrich.

Vi har få modiga ledarrecensenter i våra organisationer. De som vågar återkopplar hur väl ledarna lyckas övertyga sina medarbetare med sin känsla och sitt uttryck kring resultat, värdegrund och vision. Har de någon stark känsla? Har de funderat på om vilken känsla de vill visa och skapa?

Effekterna är verkligen varierande. Ibland får ledarna stort genomslag men inte sällan lämnar de sina medarbetare med både frågetecken och varierande grad av ointresse.
Med mycket stort intresse följer jag teaterrecensenters inlägg kring vad som sker på scenerna. Här fördelas ros och ris. Dramat och handlingen beskrivs, är historien bra återgiven och har karaktärerna en autentisk känsla?

Dels analyseras vad regissören vill förmedla och påverka oss betraktare med. Vad vill han eller hon? Dels tolkas skådespelarna i sina gestaltningar av det som han vill. Lyckas de hitta den rätta känslan, finns deras viljor tydligt uttryckta? Vem är de och vart vill de med sina repliker? Finns det en angelägenhet och närvaro mellan dem? Hur agerar skådespelarna?

Dave Ulrich HR forum

 

Dave Ulrich ser att kompetensfrågor får en allt mer central roll i företagen och skriver just nu en bok om att riskkapitalister börjat bry sig om ledarskapet i sina förvärvade bolag.

Visst får vi läsa om hur de publika börsbolagscheferna och inte minst politiker gör sina offentliga framträdanden, men fokus är mest på vad de säger och inte hur de säger det.
I många år har jag drivit tesen att alla ledare alltid står på en scen, i centrum. Deras uppgift är att alltid skapa förståelse och beröra människor. Varje ledare är i en vidare mening en offentlig person. Scenen kan vara en presentation för all samlad personal om företagets verksamhetsplan, en dialog i arbetslaget om hur målen skall nås eller utmaningar mötas. Det kan också vara ett oväntat möte i en hiss eller personalmatsalen.

Överallt blir ledarna belysta, betraktade och bedömda. Men vilka vågar ge den viktiga återkopplingen i direktsändning istället för att kommentera deras agerande med kollegorna på kafferasten?

När jag för en tid sedan föreslog en hög chef att det är effektivt och smart att träna, d.v.s. recensera och coacha ledarna, i retorik och kommunikation om de har det tufft och de driver förändringar med stora besparingsåtgärder, då svarade han mig:
– Det är väl interninformationens uppgift att informera om förändringarna?

Så om organisationer inte heller förstår att ledaren är den viktigaste kulturbäraren och förändringsagenten så är det inte konstigt att vd:n och investeraren i SvD-artikeln 
bytt ut 60 % av ledningarna i de 35 bolag han köpt.

Lena Ahlström, vd, Ledarstudion och stolt finalist till priset Årets ledarutvecklare 2012. Ledarstudion är samarbetspartner till Brilliant.

Dela inlägget

Smart och aktiverande plattform

Vill du veta mer om Brilliant och hur vi kan hjälpa er att stärka era kund- och medarbetarrelationer? Boka en demo med en av våra experter och få värdefulla insikter som är enkla att agera på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev