Blogg

Rättvisa

Av

Att blir bemött på ett rättvist sätt ett är grundläggande behov och du har säkert en egen historia där du vill att ”rätt ska vara rätt”. Kolla på reaktionen hos apan som upplever att den inte blir rättvist belönad. Två apor ska göra samma sak när den ena plötsligt upptäcker att den andre får vindruvor som belöning i stället för gurkor.

På liknande sätt är det på våra arbetsplatser där vi förväntar oss att bli rättvist bemötta. Man brukar prata om olika typer av organisatorisk rättvisa; tilldelningen av resurser inom organisationen (distributive justice), beslutsprocesser i organisationen (procedural justice) och slutligen relationell rättvisa (relational justice). Den sistnämnda handlar om att bli bemött med respekt och att chefen agerar rättvist. Som tur är kanske vi inte reagerar som apan i filmklippet men en sak är säker – vi reagerar på orättvisa!

 

 

Dela inlägget

Use Brilliant Data

We give you data-driven actionable human insights, about the people that matter to you, so you can make decisions that improve your business.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev