Om vi får tro Malcolm Gladwell så är svaret kursettan från Växjö. Journalisten, föreläsaren och författaren till bl a The Tipping point Blink höll nyligen en intressant föreläsning på Googles årliga Zeitgeist-event i USA (http://www.youtube.com/watch?v=3UEwbRWFZVc). Gladwell börjar med att visa statistik över andelen drop outs bland matematikstudenter på amerikanska universitet. Förvånande nog är den lika hög oavsett om vi tittar på toppskolor som Harvard eller mindre universitet som ligger i botten av rankinglistan. Detta trots att förkunskaperna är dokumenterat väsentligt bättre på toppuniversiteten. Så hur kommer det sig att de bästa studenterna med de högsta betygen som tar dem till de bästa universiteten misslyckas i lika stor utsträckning som studenter med mer medelmåttiga betyg som inte räcker för att nå de beryktade institutionerna?
Studenterna jämför sina matematikfärdigheter med klasskamraterna
Gladwell förklarar detta med fenomenet ”Relative Deprivation” som bl a pekar på att vi i stor utsträckning värderar våra egna prestationer i förhållande till de i vår närmaste omgivning. Och att motivation och uthållighet – åtminstone på amerikanska universitet – är nära kopplat till hur relativt väl studenterna presterar i gruppen. D v s när de bästa studenterna samlas på samma ställe så jämför de sina matematikfärdigheter med varandra. Och motivationen tryter även för en student som i absoluta tal och jämfört med en stor nationell grupp fortfarande är fantastiskt bra men i den mindre gruppen på t ex Harvard presterar relativt dåligt.
Doktorer från de mindre kända universiteten producerar fler publikationer än Harvard
Nästa steg i teorin är tankeväckande. Gladwell visar ytterligare statistik som pekar på att den relativa ställningen i gruppen under utbildningen färgar in studenten. Exemplet kommer från den akademiska värden och jämför hur många uppsatser som nyblivna doktorer i Ekonomi publicerat efter sin examen, baserat på vilket lärosäte de utbildats på. En jämförelse mellan Harvard och 30 mindre kända universitet visar anmärkningsvärda skillnader till de mindre kända universitetens fördel. I snitt publicerar de färdiga doktorerna från de mindre kända universiteten fler publikationer än alla doktorer på Harvard om vi bortser från den allra översta procenten (där Harvard och toppskolorna fortfarande står i en klass för sig). Slutsatsen är med andra ord att det i snitt – t o m i de allra flesta fall – är bättre att rekrytera en av de bästa studenterna från vilken som helst skola än från Harvard.
På Brilliant arbetar vi bl a med att hjälpa företag att förstå sina möjligheter att locka de allra bästa talangerna. En förutsättning för att lyckas är att uppfattas som en attraktiv arbetsgivare. De bästa ambassadörerna för detta är bolagets befintliga anställda och Brilliant bistår i att utvärdera detta genom att mäta employee Net Promoter Score. Är du intresserad av hur ditt bolag står sig i konkurrensen – kontakta oss så får du veta mer.