Nära 20 år har passerat sedan McKinsey myntade uttrycket Talent management men ämnet är mer aktuellt än någonsin. T.ex. publicerade Veckans Affärer i måndags en lista över Sveriges 101 Supertalanger. Globalt prognostiseras enligt en rapport från McKinsey Global Institute en enorm brist på kvalificerad arbetskraft inom loppet av de närmaste fem åren, så slaget om att vinna och behålla talangerna kommer med största sannolikhet att vara högaktuellt även fortsättningsvis.
Traditionellt har HR varit den funktion som haft ansvaret för Talent management. Men i takt med att det blivit viktigare och svårare att behålla talangerna har ansvaret behövt flytta på sig. Cheferna i företagen behöver vara aktiva och engagerade i att identifiera såväl som utveckla företagets mest värdefulla medarbetare. Det kräver att cheferna vet vad de ska hålla utkik efter och hur de kan utveckla talangerna så att de växer, både för företagets skull och för att behålla deras intresse.
Att arbeta med topptalanger och högpresterande individer innebär inte nödvändigtvis att man arbetar annorlunda jämfört med hur man utvecklar alla sina medarbetare. Skillnaden ligger snarare i vilket fokus man har och med vilken intensitet man arbetar med de toppresterande individerna. I vårt nya White Paper om Talent Management har vi listat fem saker chefer ska vara uppmärksamma på för att hitta talangerna och fem saker som är viktigare än andra att ägna sig åt om man som chef vill utveckla sina talanger.