Blogg Okategoriserad

Så lyckas du med ditt mångfaldsarbete

Av

Det finns inte en ”rätt väg” till ett framgångsrikt mångfaldsarbete, men gemensamt för de företag som har lyckats är att de har gjort ett noggrant förarbete, enligt vår erfarenhet. Här är några tips som jag har fångat upp om vad du ska tänka på när du ska börja arbeta med mångfald.

Förberedelse är A och O och den första frågan du ska ställa dig när ditt företag ska börja jobba med mångfald är; varför ska vi arbeta med mångfald?

Är det till exempel för att bredda rekryteringsbasen eller bättre spegla din kundkrets? Andra mål kan vara att bredda kompetensen genom att hitta nya medarbetare i miljöer där man vanligtvis inte söker efter personal eller att företaget ska spegla sin kundkrets gällande till exempel ålder, kön, etnicitet eller handikapp. Anledningen till att man inte kan bortse från ”varför-frågan” är enkel: har du inte en tydlig bild över vad vill uppnå med ditt mångfaldsarbete kan du heller aldrig nå dit.

Genom den här kartläggningen kan du också fokusera på de förbättringsaktiviteter som ger bäst effekt. Att besvara ”varför-frågan” gör det också lättare att mäta framstegen och förändra aktiviteter under resans gång.

Mångfald, mer än affärsnytta

Efter att ha läst och lyssnat till hur våra kunder arbetar, ska målet med mångfaldsarbetet inte bara ses ur ett lönsamhetsperspektiv. På vårt seminarium Praktiskt Mångfaldsarbete, berättade Åsa Lindström, Corporate Development & Diversity på Volvo Personvagnar, om vikten av att inkludera delar som att minska fördomar och öka acceptansen för oliktänkande i arbetet. 

Åsa får medhåll från Anna Isaksson, lektor i sociologi vid Högskolan i Halmstad, som anser att även rättvisefrågor och ett samhällsansvar bör belysas. Annars finns det en risk för att minoritetsgrupperna känner att de inte duger om de inte bidrar till en ökad lönsamhet. Läs mer i artikeln Mångfald handlar om mer än ekonomi i tidningen Arbetsliv, 9 februari 2011. http://www.prevent.se/sv/Arbetsliv/Tema/2011/Mangfald-handlar-om-mer-an-ekonomi/

Vems är ansvaret?

En annan viktig framgångsfaktor är ansvarsfrågan. Tyvärr är det vanligt att företagsledningen bestämmer att bolaget ska arbeta med mångfald, vilket såklart är bra, men lägger hela ansvaret på HR. Detta minskar möjligheterna för att nå målen betydligt.

HR har en viktig funktion i mångfaldsarbetet, exempelvis i rekryterings- och utbildningsprocessen, men ska inte vara drivande. Det övergripande ansvaret ska i stället ligga på företagsledningen. Som i de flesta fall, råder den bistra sanningen att om inte ledningen är engagerad i frågan kommer den inte att få den prioritet som krävs. Lika viktigt är det att chefer och anställda är involverade och jobbar med frågorna i det dagliga arbetet. Förändringen ska ju ske inom hela organisationen!

Vilka är dina erfarenheter av att arbeta med mångfald? Vad har fungerat bra och vad har fungerat mindre bra, skriv och berätta!

 

Dela inlägget

Smart och aktiverande plattform

Vill du veta mer om Brilliant och hur vi kan hjälpa er att stärka era kund- och medarbetarrelationer? Boka en demo med en av våra experter och få värdefulla insikter som är enkla att agera på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev