Som i alla förändringsprojekt, finns vissa grundläggande fördelar. Som Pia Höök skriver i boken ”Det ordnar sig” (Studentlitteratur – läs mer om Pia Höök och boken här) har de som är framgångsrika i förändringsprojekt generellt och då även inom mångfald följande parametrar på plats:
• ett tydigt engagemang och stöd från ledningen
• arbetet mäts, målsätts och följs upp
• det finns incitament för ”rätt beteende” hos chefer och medarbetare
• man beaktar mångfald och jämställdhet i rekrytering och befordran
• det finns fungerande mångfaldsnätverk och ett organiserat jämställdhets- och mångfaldsarbete på hög nivå som får tillräckligt med resurser.
Höök beskriver hur vi kan arbeta med mångfald och jämställdhet både långsiktigt och kortsiktigt. På kort sikt kan vi fokusera på det formella, till exempel könsdiskriminering inom ramen för rekrytering. På lång sikt kan vi ifrågasätta strukturer, attityder och kulturer på ett mer genomgripande sätt.
Arbetet ”mognar” också i takt med ökad kunskap och erfarenhet. Om vi kritiskt reflekterar över vårt förhållningssätt, leder detta över tid till förändring.
Höök menar alltså att det inte finns en metod utan flera för att få en hållbar förändring av mångfalds och jämställdhetsfrågan i organisationen.
Läs Pia Hööks blogg om mångfald och jämställdhetsarbete.
Läs gästbloggare Azra Tuhcics inlägg om hur du blir mentor i Rinkebyakademien.
Läs mer om hur Brilliant kartlägger och följer upp mångfaldsarbete.