I Di framgår både 8 och 9 december att VD för Göteborgs Energi verkar köra hela bolaget själv och på kuppen förbrukar allt förtroende för ledningen i organisationen. Det är ett dåligt betyg för en VD att större delen av ledningsgruppen slutar och att facket begär att styrelsen ska ”sparka” VD. Det visar på alla sätt hur man inte ska bedriva ett förändringsarbete.
Att det i bolaget finns ett stort behov av omfattande förändringar tvivlar jag inte på, förtroendet för ledningen har varit lågt under många år. Att förändringarna berör organisationen på olika sätt är en naturlig följd, men att VD ensam bestämmer utan att ha sin ledningsgrupp med på strategin blir allt ovanligare. Förändringsarbete är tungt och svårt för en VD. Att dessutom försätta sig i en situation där flera chefer slutar med hänvisning till skillnad i värdegrund och ledarskap gör dessutom arbetet ensamt och i princip omöjligt.
Vår erfarenhet av att ha följt många förändringsprojekt är att de måste vara förankrade hos bolagets chefer för att bli genomförda. Annars har ledningen och VD hela organisationen emot sig vilket leder till kortslutningar på alla plan. Den viktiga förändringen uteblir och istället sprider sig missnöje, osäkerhet och lågt engagemang i organisationen. Styrelsen i Göteborgs Energi har ett ansvar, gentemot både chefer och medarbetare, att agera när förtroendet för ledningen går i botten. VD och ledning måste aktivt arbeta för att förstå varför förtroendet brister. Först då kan rätt åtgärder vidtas. När förtroendet är på plats finns en bra grund för ledningen att få med sig chefer och medarbetare i att genomföra förändringar med mycket positiv energi.