Blogg Okategoriserad

Den dyra stressen

Av

Att sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa har dubblerats sedan 2010 är oroande, inte bara för samhällsekonomin utan också för näringslivet. Organisationer slimmas, färre anställda ska göra samma jobb och de ”enkla” jobben försvinner i en alltmer automatiserad värld. Om det förr mest handlade om hur mycket våra kroppar skulle orka med, handlar det idag alltmer om hur mycket våra hjärnor klarar av att bearbeta.

När jag tidigare jobbade på Arbetsmiljöverket skrev jag en del om de samhällsekonomiska kostnaderna för arbetsrelaterad ohälsa, men hur ser det ut för företag? En vanlig schablon för att göra en beräkning på korttidssjukfrånvaron är att kostnaden för en sjukfrånvarodag beräknas till 10 procent av månadslönen. Låt mig illustrera detta med ett räkneexempel:

Låt oss säga att en individ, Anna, har en månadslön på 30 000 kronor och en sjukfrånvaro på 2 procent per år. Ett arbetsår uppgår till cirka 225 dagar, vilket betyder att Anna är sjukfrånvarande cirka 4 dagar per år. Detta kostar Annas företag 12 000 kronor per år och om företaget har 100 anställda, med samma genomsnittliga förutsättningar, blir kostnaderna för sjukfrånvaron 1 200 000 kronor per år. I en rapport från EU-OSHA (2014) beskrivs att 40 procent av kostnaderna för all sjukfrånvaro kan tillskrivas stress. Appliceras detta på beräkningen ovan blir kostnaden för arbetsrelaterad stress 480 000 kronor per år, och då har inte produktivitetsförlust eller ersättningskostnader tagits med i beräkningen.

Det finns alltså mycket att tjäna på att minska stressen på arbetsplatsen. Våra studier visar att ledarskapet har stor effekt på andelen sjukfrånvaro i arbetsgruppen. Här är några enkla råd till dig som chef om du vet att dina medarbetare är stressade:

  • En viktig faktor för att minska stressen på arbetsplatsen är att öka känslan av kontroll över den egna arbetssituationen. Detta kan göras genom att involvera medarbetarna i planeringsarbetet och informera medarbetarna om olika saker som kan påverka deras arbete (kom ihåg att ”ingen information” också är information). Detta samband kan vi även se i vår databas med över 250 000 svar, där stressen minskar med ökade möjligheter att påverka sin arbetssituation (se grafen).
  • Våga sätt gränser. Ska det förväntas att dina medarbetare ska svara på mail på kvällar och helger? Om inte, undvik att själv maila till dem under dessa tider, annars kommer de att svara dig- även om de inte behöver.
  • Se dina medarbetare. Att finnas där och ge dina medarbetare stöd är den bästa stötdämparen mot stress. Belöna dem när de gör någonting som är bra, och se dem när de kämpar. Bekräfta att du ser vad de gör och visa att det är betydelsefullt.

Dela inlägget

Smart och aktiverande plattform

Vill du veta mer om Brilliant och hur vi kan hjälpa er att stärka era kund- och medarbetarrelationer? Boka en demo med en av våra experter och få värdefulla insikter som är enkla att agera på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev