Vi har tjatat en hel del om vikten av att börja göra saker annorlunda för att nå förändring. Psykoanalytikern Stephen Grosz, som bland annat skrivit Att förlora och finna sig själv: Berättelser från terapisoffan, tar upp vikten av att i kritiska situationer inse att man måste göra saker annorlunda, men att det ändå är vanligt att man resonerar som en av hans patienter: ”Jag vill ändra på mig, men bara om det inte innebär förändring”
De flesta av er har säkert startat er förändringsresa genom nya beteenden. Men hur långt är du egentligen beredd att gå? I boken Bryt normerna – Allt du lärt dig om arbetslivet är fel listar författaren och framtidsforskaren Peter Siljerud ett antal vedertagna normer som vi satt upp när det gäller arbetslivet:
- Arbete sker på kontor
- Arbete sker 8-17
- Man ska lyda chefen
- Arbetsgivaren har makten
- Arbete för att försörja sig
- Vi väljer medarbetare
- Vi har fast anställda
- Man är seriös på jobbet
- Det är säkrast att göra som vi alltid har gjort
Flera av punkterna vore minst sagt provocerande att utmana bara i tanken. Att ta konsekvenserna av att tänka om och omsätta det till nya sätt att bete sig på kontoret kräver ännu mer, men kanske är det ändå vad som krävs för att du och din organisation ska lyckas ta det där extra steget, förbi konkurrenterna. Om du vill sätta igång kan du läsa ett blogginlägg med tips för att lyckas med en beteende förändring, vårt white paper om vad som styr våra beteenden eller ett annat blogginlägg om viktiga saker att tänka på när du driver förändringsprojekt.