Blogg Ledarskap

Organisatorisk och social arbetsmiljö: ledares ansvar för att motverka kränkande beteenden

Av

Kränkande beteenden förekommer på många arbetsplatser, och Brilliant Data visar har hela 31 % av de som utsatts för kränkande beteenden rapporterat att det är en chef som står bakom dessa händelser. 

Det här är en signal för alla ledare och HR-professionella att ta ansvar och agera förebyggande för att skapa en trygg och inkluderande arbetsplats, det är viktigt att ha full koll på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Vår analys bygger på svar från cirka 2300 medarbetare som har angivit att de varit utsatta mot någon form av kränkande beteenden. Den ger insikter om vem som ligger bakom kränkande beteenden på arbetsplatsen:

Brilliant OSI

  • Kollegor står för den största andelen av kränkningarna, med 47 %.
  • Chefer utgör dock 31 % av de rapporterade kränkningarna, vilket visar på ett allvarligt problem som måste adresseras.
  • Externa kunder eller besökare utgör 15 %, vilket ofta kan vara en svårhanterlig del men som ändå kräver uppmärksamhet.
  • Övriga står för 7 % av kränkningarna.

Det här är siffror som påminner oss om att ansvaret inte bara ligger i att förebygga konflikter bland medarbetarna, utan att även chefers och ledares beteenden måste granskas och utvecklas för att förhindra negativa arbetsmiljöer.

Ledarens roll i att förebygga kränkande beteenden

En chef eller ledare har en unik position att påverka arbetsmiljön, både positivt och negativt. Med dessa siffror blir det tydligt att ledare har ett ansvar att inte bara hantera utan också förebygga kränkande beteenden. Här är några konkreta steg för att motverka dessa problem:

  1. Skapa medvetenhet: Genom utbildningar och workshops kan man göra chefer och medarbetare medvetna om vad som definieras som kränkande beteende och hur det kan undvikas.
  2. Etablera tydliga rutiner: För att motverka kränkande beteenden behövs tydliga rutiner och policyer som gör det lätt för medarbetare att rapportera incidenter.
  3. Främja en kultur av öppenhet: Uppmuntra en arbetsmiljö där alla vågar säga ifrån och diskutera problem utan rädsla för repressalier.
  4. Regelbunden feedback och uppföljning: Ledare bör själva delta i feedbackprocesser och arbeta aktivt med att förbättra sitt ledarskap genom kontinuerlig utveckling.
  5. Utvärdera ledarskapet: Använd verktyg och enkäter för att utvärdera chefers ledarskap regelbundet och säkerställa att deras beteende är i linje med företagets värderingar.

LÄS MER | Brilliants modul för likabehandling

En trygg arbetsmiljö är allas ansvar

Slutsatsen från vår studie är tydlig: kränkande beteenden förekommer på alla nivåer inom organisationen, även från chefer. Som ledare är det därför nödvändigt att ta det på allvar och jobba aktivt för att motverka dessa beteenden. Genom att prioritera den organisatoriska och sociala arbetsmiljön kan vi skapa en trygg och positiv arbetsplats som både engagerar och värderar sina medarbetare.

Att investera i en sund arbetsmiljö anses till mångt och mycket vara en moralisk skyldighet. Men det är också en långsiktig strategi för att attrahera och behålla talanger och inte minst att maximera produktiviteten.

Checklista för ledare: Så motverkar du kränkande beteenden

⬜ Utbilda dig och ditt team om kränkande beteenden

⬜ Implementera tydliga rutiner för rapportering av incidenter

⬜ Främja en öppen och inkluderande företagskultur

⬜ Genomför regelbunden feedback och uppföljning

⬜ Utvärdera och reflektera över ditt eget ledarskap regelbundet

Genom att följa den här checklistan och ta ansvar för den sociala och organisatoriska arbetsmiljön kan vi tillsammans bidra till att minska förekomsten av kränkande beteenden på våra arbetsplatser.

Boka gärna ett förutsättningslöst möte så berättar vi mer om hur det går till att kartlägga medarbetarupplevelsen och få koll på saker som tex kränkande särbehandling på din arbetsplats.

Dela inlägget

Smart och aktiverande plattform

Vill du veta mer om Brilliant och hur vi kan hjälpa er att stärka era kund- och medarbetarrelationer? Boka en demo med en av våra experter och få värdefulla insikter som är enkla att agera på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev