Jag var på en intressant föreläsning i morse med LinkedIn Nordics VD Lisa Gunnarsson som handlade om morgondagens jobb. Hon pratade om hur vi under de senaste åren har sett hur nya arbetsroller växer fram och att behovet av nya typer av kompetenser bara ökar. Så vad kan man göra för att vara relevant på arbetsmarknaden om sex-sju år?
Lisa menar att de yrken som kräver handkraft, alltså yrken där man är i behov av använda sina händer, så som t.ex. läkare, sjuksköterskor och hantverkare, kommer att finnas kvar. Inom t.ex. vårdyrkena spelar de mänskliga faktorerna medkänsla och omsorg en för stor roll för att kunna ersättas. Yrken som består av hantering av siffror, analyser och repetitiva moment kan däremot automatiseras och kommer således försvinna allt eftersom.
Med det sagt så menade Lisa att det framöver inte kommer att finnas färre jobb utan snarare andra typer av jobb – jobb som kräver andra typer av kompetenser. För att hänga med i utvecklingen gäller det att ta ansvar för sin egen kompetensutveckling, att hålla sig uppdaterad om vartåt vindarna blåser och vilka kompetenser företag kommer att vara i behov av på sikt. Det går alltså inte att luta sig tillbaka och tänka att man är säker med den kompetens man besitter idag – med all säkerhet kommer behoven på arbetsmarknaden förändras.
95 % av dagens femåringar i Sverige har tillgång till någon form av surfplatta där de kan ladda ner hela världens gratisspel. När vi var små, vi som är yrkesverksamma idag, fick vi nöja oss med de spel våra föräldrar tyckte att vi borde ha och som också var värda sin investering. Det innebar att vårt lärande blev väldigt begränsat och vi lärde oss också att lära består av enskilda punktinsatser – vi gick i grundskolan, de flesta av oss läste vidare på universitet och en del har dragit till med ytterligare en vidareutbildning när man har känt att tillvaron blivit lite repetitiv. Det som möjligen har hänt där emellan, i utbildningsväg, är att ens chef har skickat iväg en på en dagskonferens eller en ledarskapsutbildning men that’s it.
Dagens barn och ungdomar har ett helt annat förhållningssätt till lärande. För dem är det en pågående process som aldrig stannar av men utan att de nödvändigtvis tänker på det som just lärande. Ska man åka skidor för första gången i sitt liv, då ser man till att studera skidåkare på Youtube i ett par veckor innan det är dags för premiäråket. När man väl står där i backen är snön egentligen det enda man har saknat i sin lärandeprocess – tekniker och beteenden är redan på plats.
För oss där detta inte kommer lika naturligt gäller det således att jobba aktivt med sin lärandeprocess och inte blir för tillbakalutade i sin nuvarande roll. Lisa tipsade alla om att avsätta tid, om så när en timme om dagen, för att lära sig nya saker. Detta för att skapa en rutin där man ger sig själv en chans att vara attraktiv på den framtida arbetsmarknaden – för vi kan inte längre förlita oss på att våra föräldrar ger oss det rätta spelet för vad framtiden kräver.