Blogg Kundservice

Lojala kunder och värdet av kundundersökningar: NPS som Nyckelindikator

Av

I en värld som ständigt förändras, där kundernas behov och förväntningar snabbt utvecklas, är det avgörande för företag att ständigt uppdatera sin förståelse för sin kundbas. Det är där värdet av kundundersökningar verkligen framträder. Med rätt tillvägagångssätt kan dessa undersökningar hjälpa företag att upptäcka vad deras kunder verkligen vill ha, vilket i sin tur kan leda till mer lojala kunder.

Lojala kunder är företagets livblod. De inte bara återvänder för att göra affärer om och om igen, utan de sprider också ordet till sina vänner, familj och sociala nätverk. Men hur skapar man lojala kunder? Svaret kan hittas genom att utföra regelbundna kundundersökningar.

Kundundersökningar är ett kraftfullt verktyg för att mäta kundtillfredsställelse, förstå kundbeteende och få insikter om hur man kan förbättra produkter och tjänster. De kan hjälpa företag att identifiera områden där de presterar bra och var de behöver förbättra. Dessutom kan resultaten från kundundersökningar användas för att skapa strategier för att öka kundlojaliteten.

Att mäta kundtillfredsställelse: CSAT och cNPS

Men vilka mätetal ska du använda för att mäta kundtillfredsställelse? Ett populärt mått är Kundnöjdhet (CSAT), men det är långt ifrån det enda verktyget i din arsenal. Ett annat viktigt mått är kundlojalitetsindex, eller Customer Net Promoter Score (cNPS).

cNPS är en enkel men kraftfull indikator på kundlojalitet. Den mäter hur troligt det är att kunderna kommer att rekommendera ditt företag till andra. En hög cNPS indikerar att du har en stark grupp av lojala kunder, vilket är ett tecken på en framgångsrik verksamhet.

Läs mer om cNPS här.

Men cNPS är mer än bara en siffra. Det är en kraftfull insiktsgivande mekanism som kan hjälpa företag att förstå vad de gör rätt, och var de kan förbättra för att skapa ännu mer lojala kunder. Genom att regelbundet mäta cNPS kan företag spåra hur deras ansträngningar påverkar kundlojaliteten över tid.

På Brilliant vet vi hur viktigt det är att förstå dina kunder och skapa lojala relationer. Vi har hjälpt hundratals företag att genomföra effektiva kundundersökningar och använda insikter från dessa undersökningar för att driva tillväxt och framgång.

Genom att investera i kundundersökningar och mäta cNPS kan ditt företag skapa en stark grund för framgång. Med ett högre cNPS än konkurrensen, även om det kan verka lågt i absoluta termer, är detta en tillförlitlig indikator på framtida tillväxt. Tvärtom gäller också, ett lägre cNPS än konkurrenterna kan tyda på framtida tillbakagång​​.

Resan till lojala kunder och lönsamhet – så arbetar en av Sveriges största banker

Skapa lojala kunder: nyckeln till Framgång

cNPS är mer än bara ett kundlojalitetsindex. Det är ett mått som kan hjälpa företag att förstå sin position på marknaden, inte bara i förhållande till sina direkta konkurrenter, utan också mot alla konkurrerande alternativ i marknaden. Detta kan hjälpa företagsledare att identifiera var de största hoten och möjligheterna finns och hjälpa dem att bestämma strategiska prioriteringar, till exempel var och hur aggressivt de ska investera.

Feedback från cNPS kan även ge värdefulla specifika insikter, till exempel om man upptäcker att en konkurrent plötsligt blivit populär på grund av en ny produkt eller prissättningsmodell, kan man fråga sig om det är värt att försöka imitera eller hoppa över innovationen​.

Dessutom ger cNPS företag möjlighet att jämföra sig med andra företag på ett objektivt sätt, vilket kan ge vägledning för målsättning och prioritering på de högsta nivåerna inom ett företag. Genom att undersöka inte bara egna kunders åsikter, utan också konkurrenternas kunders, kan cNPS ge en mer omfattande bild av företagets värdeerbjudande och dess inverkan på kundlojalitet.

Sammanfattningsvis är kundundersökningar och cNPS oumbärliga verktyg för att förstå dina kunder och bygga långvariga, lojala kundrelationer. På Brilliant står vi redo att hjälpa dig att använda dessa verktyg effektivt för att driva ditt företag mot en mer framgångsrik framtid.

Jag vill veta mer om Brilliants kundrelationsundersökningar

Dela inlägget

Smart och aktiverande plattform

Vill du veta mer om Brilliant och hur vi kan hjälpa er att stärka era kund- och medarbetarrelationer? Boka en demo med en av våra experter och få värdefulla insikter som är enkla att agera på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev