Blogg Medarbetarupplevelse

Kränkningar på arbetsplatsen – vad händer efter #metoo?

Av

Hur blev det egentligen efter uppropen hösten/vintern 2017 kring #metoo? Händer det något alls? Hur beredd och modig är man på riktigt i organisationer för att agera på signaler om kränkningar på arbetsplatsen? Resultatet i en av våra senaste studier baserat på över 200 000 svarande visar att 13% under de senaste 12 månaderna varit utsatta för kränkande särbehandling.

Som arbetsgivare har man, utöver sitt eget samvete och moraliska kompass, både enligt Arbetsmiljölagen och Diskrimineringslagen en skyldighet att förebygga och åtgärda kränkande särbehandling och diskriminering på arbetsplatsen. Men även om man anser sig ha papperna på plats, betyder det nödvändigtvis inte att det fungerar i praktiken. Frågan, och också en del oro, kring hur man ska gå tillväga för att förebygga dålig arbetsmiljö har väckts till liv i samband med #metoo. Så hur ser det idag ut på Sveriges arbetsplatser? En av våra senaste studier visar att kränkande särbehandling fortfarande är ett problem och analysen visar vidare att olika branscher har kommit olika långt med detta arbete samt att medarbetare som blivit utsatt för kränkande särbehandling är mer missnöjda med alla andra områden inom arbetsklimatet.

Brilliant är på plats i Almedalen med en egen träffpunkt och temat för i år är #framtidensarbetsplats. Vi bjuder in till keynote speakers, paneldebatter och seminarier där bland annat MÄN, Inclusion Academy, Handels, Gamgi och Grön Ungdom är med och talar om kränkningar på arbetsplatsen och vad som händer efter #metoo.

Läs mer och anmäl ditt intresse!

Dela inlägget

Smart och aktiverande plattform

Vill du veta mer om Brilliant och hur vi kan hjälpa er att stärka era kund- och medarbetarrelationer? Boka en demo med en av våra experter och få värdefulla insikter som är enkla att agera på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev