Det har varit ett dystert år när det gäller olyckor på svenska arbetsplatser. Antalet olyckor med dödlig utgång ökade markant under 2023. I flera fall handlar det om underleverantörer som inte har rätt förutsättningar att göra ett bra jobb. Så, vad kan vi göra för att förbättra förutsättningar för ökad säkerhet på arbetsplatsen?
Studier som vi på Brilliant har gjort visar att såväl ledarskapet som psykologisk trygghet är viktiga faktorer internt. För arbetsgrupper med bra ledarskap är antalet säkerhetsincidenter betydligt lägre än i arbetsgrupper med svagt ledarskap.
Tittar vi på underentreprenörer är det många gånger svårt att påverka dessa. Det vanliga scenariot är att vi inte har tillgång till data för underentreprenörerna, kanske har vi aktivt valt att inte ställa frågor eller mäta detta perspektiv. Utan data har vi ingen aning om hur det verkligen ligger till. Vi behöver istället fokusera på tydligare kommunikation för att den vägen skapa bättre förutsättningar och ett fördjupat samarbete. Inte så märkligt, men heller inte helt enkelt att få till.
Att planera grundligt och ha tydliga genomgångar kring förväntningar och säkerhetsföreskrifter är en viktig nyckel. När tid ges för grundlig onboarding, kick off eller någon typ av introduktionsmöte med fokus på säkerhet upplevs säkerheten också bättre.
”Det finns mycket att önska när det gäller hur vi onboardar våra underleverantörer i allmänhet”, säger Per Renman som är arbetsmiljöchef för Boliden och är styrelseledamot i säkerhetskulturnätverket SÄKU. ”Det här gäller inte bara gruvindustrin.”
Per Renman, Arbetsmiljöchef för Boliden
Det är också viktigt att skapa en relation med underentreprenören där det känns tryggt att ställa frågor och rapportera eventuella brister. Här handlar det alltså om att bygga ett samarbete med psykologisk trygghet som bas.
”Om vi får till en bra dialog med våra underentreprenörer redan innan uppdragen går igång minskar vi riskerna ur ett säkerhetsperspektiv”, fortsätter Per Renman. ”Ska jag vara krass har vi inte råd att äventyra säkerheten, varken i den egna organisationen eller när underentreprenörer gör jobb för oss”.
Trenden under senare år har varit att inte mäta attityderna till säkerhet ur underentreprenörernas perspektiv, men nu ser vi en ljusning med ett bredare ansvarstagande. Ett sådant exempel är Boliden som börjat ställa frågor till underentreprenörerna på ett strukturerat sätt. Att kartlägga är naturligtvis det första steget, samtidigt som att jobba med insikterna är avgörande för att öka förutsättningarna för bättre säkerhet på längre sikt.
”Vi följer alltid upp våra säkerhetsundersökningar med workshops lokalt på siterna”, säger Per Renman. ”På så sätt skapar vi ett viktigt ägarskap och tydliga aktiviteter ner på beteendenivå. Vad är det vi ska göra annorlunda för att förbättra oss? Det finns mycket kvar att förbättra, men vi är igång och det är vi stolta över.”
Tre tips på hur ni kan förstärka säkerheten även bland underentreprenörer:
- Förbättra kommunikationen
- Fördjupa samarbetet
- Skapa rätt förutsättningar och erbjud stöd vid behov
Hur jobbar ni med att öka säkerheten även bland era underleverantörer? Tveka inte att höra av er till oss på Brilliant om ni vill ha tips och råd på hur ni kan agera.