I januari träder förändringar i diskrimineringslagen i kraft. Diskrimineringslagen har funnits länge, men det är först nu lagen preciserar vilka aktiva åtgärder som bör vidtas för att möta lagen. De aktiva åtgärderna som ska vidtas för att ”bedriva ett förebyggande och främjande arbete” är:
- Undersöka om det finns risker för diskriminering eller repressalier eller om det finns andra hinder för enskildas lika rättigheter och möjligheter i verksamheten,
- analysera orsakerna till upptäckta risker och hinder, samt
- vidta de förebyggande och främjande åtgärder som skäligen kan krävas, och
- följa upp och utvärdera.
Detta systematiska arbetssätt känner vi igen från arbetet med den psykosociala arbetsmiljön och föreskriften om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, Afsen.
I våra medarbetarundersökningar täcker vi in diskrimineringens samtliga 7 grunder, såväl som arbetet med den psykosociala arbetsmiljön. Diskrimineringsområdet är en del av vårt Psykosociala Arbetsmiljö Index (PAI), men kan också läggas till fristående för de företag som endast vill mäta och följa upp diskriminering. Vår uppföljningsprocess och det verktyg vi tillhandahåller är grundpelare i vår metod och de ger varje organisation bästa tänkbara förutsättningar att både identifiera var i organisationen risker och hinder finns, samt ett bra stöd för att både vidta förebyggande åtgärder och följa upp och utvärdera arbetet.
Lagändringen innebär också att årliga lönekartläggningar ska återinföras, vilket är något som vårt systerbolag Edge HR är experter på och gärna hjälper till med.