Blogg Okategoriserad

God arbetsmiljö – mycket vi vet, mycket kvar att göra

Av

god arbetsmiljö

Hur mycket vet vi egentligen om vad som kännetecknar en god arbetsmiljö?

Enligt en artikel i tidningen arbetsliv är svaret på frågan tydligt: inte mycket. ”Det går inte att mäta god arbetsmiljö” konstaterar författaren och refererar till en aktuell rapport från Arbetsmiljöverket. Jag häpnade och blev nyfiken. Står det verkligen så illa till med våra kunskaper om vad som utmärker en gynnsam arbetsmiljö?

Man kan tolka studier på olika sätt. Att det inte går att mäta god arbetsmiljö är en väldigt pessimistisk slutsats av Arbetsmiljöverkets rapport. Min tolkning är mer positiv. Av rapporten framgår att ”kunskapsläget god arbetsmiljö är ofärdigt men inte ostabilt.” Visst innebär detta å ena sidan att det finns mycket kvar att göra. Till exempel måste bättre modeller för en god arbetsmiljö utvecklas och testas.

Läs mer om Brilliants metod och Service Profit Chain.

Men å andra sidan finns det mycket som vi redan vet och som vi kan använda och jobba med. Rapporten listar flera faktorer som såväl medarbetare som ledare uppfattar som viktiga och som ofta har positiva och långsiktiga effekter på en god arbetsmiljö, bland annat:

  • positiva, tillgängliga och rättvisa ledare
  • utvecklad kommunikation
  • samarbete/ teamarbete
  • positivt, socialt klimat
  • medinflytande/ delaktighet
  • autonomi/ empowerment
  • rolltydlighet med tydliga förväntningar och mål
  • erkännande
  • att utvecklas och växa i arbetet
  • lagom arbetstempo och arbetsbelastning

Detta stämmer väl överens med Brilliants egna analyser av medarbetarundersökningar. Medarbetarnas sjukfrånvaro är 1/3 lägre där man har bra ledarskap, gruppsammanhållning och positiva jobbattityder. Det betyder att ledaren visar respekt, informerar sina medarbetare och kan hantera konflikter, om samarbetet i en grupp fungerar bra, om man kan säga vad man tänker, om ens arbete värdesätts, om arbetet är stimulerande och om man tycker om sitt jobb.

Så även om det kanske inte ännu finns ”den enda” modellen hur man kan mäta en god arbetsmiljö (om den över huvud taget existerar) finns det anledning till att vara optimistisk: Vi vet redan ganska mycket!

Det är lite som med cancerforskningen: Även om vi ännu inte vet hela sanningen om sjukdomen kan vi ändå använda de kunskaper vi har idag för att bota människor och rädda liv.

Jana Janssen är doktor i psykologi med organisatorisk inriktning och arbetar som analytiker på Brilliant. Jana har bland annat forskat i hur förtroende och osäkerhet påverkar arbetsgivarens varumärke.

Vill ni ha hjälp för att mäta ert engagemang i organisationen och driva utveckling baserat på data?

Boka en demo av Brilliant Employee Experience

Dela inlägget

Smart och aktiverande plattform

Vill du veta mer om Brilliant och hur vi kan hjälpa er att stärka era kund- och medarbetarrelationer? Boka en demo med en av våra experter och få värdefulla insikter som är enkla att agera på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev