I en debattartikel i DI skriver Stefan Einhorn (professor och cancerläkare) om det faktum att företag årligen investerar 370 miljarder kronor i ledarskapsutbildningarna men det är oklart vilken effekt dem får. Vilken effekt får ledarskapsutbildningen och hur kan en mäta effekten av de investerade pengarna? Hur kan ledarskapsutbildningar kvalitetssäkras? Få av de kunder vi träffar har på ett vetenskapligt sätt utvärderat sina ledarskapsutbildningar.
Einhorn har en hypotes om att det händer två saker i de utbildningar som har positiva effekter på ledarskap. Den ena är att utbildningen får cheferna att reflektera över hur medarbetarna påverkas av deras handlingar – cheferna tar steget från att tänka JAG till att tänka VI. Det leder till att ledarna blir motiverade att fråga sig: Hur kan jag bli en bättre ledare, arbetskamrat och medmänniska? Det andra är att utbildningarna bör fokusera på de negativa aspekterna av ett ledarskap. Ofta syftar ledarskapsutbildningar till att förstärka goda egenskaper – trots att det finns belägg för att det är de negativa aspekterna som avgör hur väl en arbetsplats fungerar.
Så hur kan ett företag vara säker på att de får return on investment och inte kastar pengarna i sjön eller ännu värre, att ledarna rent av blir sämre? Stefan Einhorn menar att företag på ”ett vetenskapligt sätt måste utvärdera effekter på medarbetarna” och att detta också måste ”mätas över längre tid.” Vi på Brilliant är helt eniga.
Våra råd är följande:
- Anpassa ledarskapsutbildning till varje chef. One size does rarely fit all. Coachning som tar avstamp i chefens unika situation är ofta ett bra format.
- Utvärdera ledarskap och engagemang hos medarbetarna regelbundet.
- ”Tagga” ledare som deltagit i ledarskapsutbildning för att över tid kunna analysera och utvärdera huruvida utbildningen gett effekt på medarbetarnas upplevelse av sin chefs ledarskap .
- Jobba aktivt med uppföljning av utvärderingarna i arbetsgrupperna. Chefen får öva på att tänka VI och kommer tillsammans med medarbetarna fram till vad som fungerar och vad som inte fungerar och kan utifrån det skapa handlingsplaner.
- Har utbildningarna inte gett någon effekt? Ja, då kanske det är dags att börja leta efter en ny leverantör av ledarskapsutbildningar.
Om du är nyfiken på att läsa mer om vår syn på ledarskap så har vi bloggat om att chefer också behöver ledarskap, att toppchefers ledarskap sprider sig nedåt i organisationen, om chefens betydelse för att få engagerade medarbetare och vad chefen kan göra för att öka kreativiteten på jobbet. Kolla även in vårt nya verktyg 360° Feedback.
Vill ni ha hjälp att utveckla era chefer, ledare och team? Kontakta oss så ska vi berätta mer?