Blogg

Re-energize och led din organisation framgångsrikt i höst

Av

Marie Herlitz arbetar som Head of Organizational Development hos oss på Brilliant och har i sommar hittat sitt nya favoritord, Re-energize – ett begrepp som är lika viktigt för individer som grupper och ja, hela organisationen.

Jag har använt sommaren till läsning, förkovring och att hitta nya studier och även att bekräfta att de gamla fortfarande håller. En av de artiklar jag läst introducerade mig till ordet Re-energize!

Vi möter en höst där inget är riktigt som förr, vi har tidigare skrivit om våra spaningar kring de förändringar som kan komma uppstå i spåren av Covid19s framfart, permitteringar, varsel, förändrade arbetssätt, förändringar i företagens ekonomi för att nämna några. Det är nu när vi alla söker det nya normala, det är nu vi behöver hitta ny energi, det är nu vi behöver samla oss och inte minst re-energize för att kunna leda våra organisationer framåt i höst – denna ovissa höst!

Re-energize oss själva, våra medarbetare och våra kunder – så att vi får hjulen att snurra, så att vi människor får det sammanhang vi mår bra av och att vår vardag återuppstår, i ny form – men likväl en ny vardag att förhålla oss till. Vi är alla intvingade i en utveckling som är oklar men som går snabbt. Det betyder att nya egenskaper, sätt att leda och följa blir viktigt, att vi snabbt lär av våren för att ta nästa steg i höst. Kortare cyklar, omvärdera beslut och hela tiden ha örat mot rälsen – för att kunna justera så att de snabba besluten är relevanta för det vi ska göra. För att detta ska gå så behöver vi – re energize! På individnivå på gruppnivå och inte minst även på organisationsnivå.

Under våren har jag haft förmånen att jobba med många olika ledningsgrupper, i olika branscher och i olika delar av världen. Det som har varit gemensamt är att ingen egentligen vetat något om vad deras nuläge var, vad som skulle hända eller egentligen vart de var på väg. En annan sak som varit gemensamt är formen – det mesta skulle ske digitalt. Den digitala utvecklingen exploderade – det är så häftigt att få vara en del av det! Det som var tydligt var att olika organisationer och länder hade/har väldigt olika långt att gå för att kunna jobba digitalt. Infrastrukturer är olika mycket utbyggda, alla har inte datorer, alla delar av verksamheterna går inte att digitalisera (det är tex svårt att slå i en spik digitalt… det kommer förmodligen gå i framtiden på något vis – men här och nu – svårt).

Vi är ett digitalt bolag och vi var snabba att ställa om digitalt till interaktiva möten av olika slag. Det har gått över förväntan! Så det är inget snack om att vår nya normala vardag kommer att innehålla stora delar av detta framåt men våra arbetssätt behöver förändras, vår inställning till hur vi möts behöver förändras, kunskapsöverföring behöver också förändras men blir ännu viktigare nu i det nya normala.

När jag har ringt mina kunder och frågat hur det går så har de flesta VDar svarat att det gått över all förväntan! Ledningsgrupper har aldrig jobbat så fokuserat, så intensivt, så konfliktfritt!

Min fråga har då varit:

 • Berätta för mig vad ni har gjort då?
 • Vad ni har slutat göra?
 • Beskriv varför det har gått så bra?

Svaren jag fått går att sammanfatta så här:

 • Vi har hållt ögonen på bollen – vi har skalat bort onödigt brus och vi har alla samarbetat, kavlat upp ärmarna och kört. Vi har försökt att tydliggöra mål
 • Vi har haft täta avstämningar, vi har följt upp vårt arbete i dem och fokuserat tagit nästa steg. Här har digitaliseringen underlättat – det har upplevts enklare att göra 30 minuters avstämningar digitalt
 • Vi har mött våra medarbetare, i bolagsmöten, i gruppmöten och i individuella möten. Sedd och bekräftad har aldrig varit så viktigt som nu och att skapa dialog som ger trygghet och energi likaså. Detta är också ett ämne som är väldigt olika beroende på kultur – i vissa länder är det ett jättestort steg för chefer att ”prata med sina medarbetare” och i andra är det fullt naturligt. De som lyckats är de som nu har högst engagemang och fokus hos medarbetarna

Att få hjälp utifrån har alltid varit en strategi för kungar och krigsherrar – fanns det oroligheter i landet – startades ett krig med grannen så får man fick en gemensam fiende att slåss mot. Ett gemensamt mål och fokus, sense of urgency och alla sätter fart. Corona har varit vår gemensamma fiende, ledningsgrupper och organisationer har kommit samman, skalat bort onödigheter och tillsammans jobbat mot företagets kortsiktiga mål. Sense of urgency har aldrig varit så stark!

Inför hösten behöver ni nu lära av våren och ”re-energize ”för att orka springa igen!

Några tips för att ta fram hur:

 • Reflektera över vad ni gjorde i våras som fungerade så bra
 • Lista era nyckelbeteenden
 • Synliggöra även de problembeteenden (ni då slutat göra eller måste sluta göra)
 • Sätt ett kort mål (de flesta pratar 60 dagar då det är ovisst vad som händer i höst)
 • Gör en ny plan för hösten och vad ni behöver göra för att behålla det som fungerade så bra i våras och samtidigt möta de behov som finns nu. Lärande organisationer, som lyckas ta snabba beslut och engagera medarbetare är de som ses som vinnare!
 • Re energize – Fundera på vad ni behöver göra att hitta er nya energi för att kunna springa på de nya målen i höst! En riktigt bra fråga i såväl gruppsammanhang som i individuella avstämningar!

Re-energize borde komma in som en stående punkt på alla agendor – så väl professionella som privata! Vilket fantastiskt ord😊

Vill du ha hjälp av Marie eller hennes vassa team av organsationsutvecklare är du välkommen att kontakta henne marie.herlitz@brilliantfuture.se

Dela inlägget

Use Brilliant Data

We give you data-driven actionable human insights, about the people that matter to you, so you can make decisions that improve your business.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev