NY GÄSTBLOGGARE: sociolog på Rinkebyakademien
Vi på Brilliant är glada för att kunna presentera Azra Tuhcic, projektsamordnare på Rinkebyakademien, som gästbloggare under sista kvartalet 2010. Eftersom temat för våra nyhetsbrev, blogg och seminarium är mångfald just nu, kommer Azra att belysa ämnet ur sin och Rinkebyakademiens synvinkel. Hur ser hon, barnen och företagen på mångfald? Hur blir din organisation en bra mentor? Och vad kan ni vinna på det?
Azra Tuhcic, 24 år, är Sociolog med Europainriktning. På Rinkebyakademien koordinerar hon mellan elever och företag.
Mångfald i mina ögon
Aldrig tidigare har begreppet mångfald använts och nyttjats i så många olika sammanhang som i dagens Sverige och aldrig tidigare har det varit så viktigt att kämpa för mångfalden. Som gästbloggare på Brilliant kommer jag därför att försöka dela med mig av mina erfarenheter utifrån Rinkebyakademies engagemang och perspektiv på mångfaldsdiskussionen.
Jag minns första gången jag kom i kontakt med denna term – Det var på Stockholms universitet, på en föreläsning om kultur och etnicitet. Då gick jag mitt första år som sociologistudent och jag minns så väl min gamla lärares ord: ”För att skapa och uppnå mångfald i ett samhälle krävs det att varje individ engagerar sig på gräsrotsnivå”.
Nu, i efterhand, slår det mig att min definition av begreppet är situationsbetingad och att den styrs av mitt intresse för andra kulturer och etniciteter och hur de många gånger anses vara avvikande från den svenska normen. När det lika gärna kan handla om ålder eller handikapp.
Min erfarenhet är att det är våra preferenser som styr våra värderingar och attityder. Så var det exempelvis när jag skulle välja utbildning. Mitt val bottnar till stor del i min bakgrund som flykting från ett krigshärjat före detta Jugoslavien och utanförskapet som upplevs när man kommer till ett nytt land, men även i mitt stora intresse för samhällsstrukturer och framförallt minoriteter. Dessutom är jag intresserad av hur människor påverkas och påverkar varandra, beroende på om man tillhör en minoritet eller en majoritet och hur hela identifikationsprocessen skapas och
återskapas.
Dessa faktorer har även bidragit till varför jag brinner för den vision som Rinkebyakademien står för. Vi gör det min gamla lärare sa att man måste göra för att skapa mångfald. Vi engagerar oss på gräsrotsnivå. Vi arbetar för och med ungdomar i segregerade områden. Vi strävar för deras status och rättigheter och för deras inträde i det svenska samhället och näringslivet.
Genom vårt engagemang ifrågasätter vi de stereotypa föreställningar som finns om människor som står utanför samhällets alla spelregler.
Läs mer om Rinkebyakademien.
Läs om hur Volvo Car Corporation arbetar med mångfald