Årets lyckostudie som vi genomförde i uppdrag av Wise Group visade många intressanta insikter i vad som gör oss människor lyckliga. Det som är starkast kopplat till lycka är den psykiska hälsan: personer som mår psykiskt bra är betydligt lyckligare än de som mår psykiskt dåligt.
Men vad betyder det att må psykiskt bra? Det innebär bland annat en frånvaro av psykisk sjukdom, men inte bara det. Världshälsoorganisationen WHO definierar psykisk hälsa som ett tillstånd av välbefinnande där individen kan förverkliga sin egen förmåga, kan hantera livets normala påfrestningar, kan arbeta produktivt och fruktbart, och kan bidra till samhället. Gränsen mellan psykisk hälsa och ohälsa är ofta en gråzon, och psykisk ohälsa kan vara allt från tillfälliga psykiska besvär som t.ex. att man känner en viss oro till psykisk sjukdom som t.ex. depression.
Lyckostudien visar att jobbet spelar en viktig roll för vår psykiska hälsa. Personer som har ett jobb mår betydligt bättre än personer som inte har ett jobb. Bland arbetssökande säger 37 procent att deras psykiska hälsa inte är bra; bland personer som jobbar är motsvarande andel 17 procent. Givetvis kan psykisk ohälsa bidra till att man inte längre kan jobba. Det kan förklara en del av sambandet, men ett jobb som man trivs med bidrar också till att man mår bra. Jobbet uppfyller viktiga sociala funktioner (man träffar andra människor på jobbet), ger oss självförtroende och är identitetsskapande (det märker man varje gång man träffar en ny person och genast frågar vad hen gör).
Det är inte bara viktigt att ha ett jobb. Det är också viktigt att man har kul på jobbet, att man gör något som känns meningsfullt, att man är nöjd med sin arbetsinsats och att man kan utvecklas i sitt jobb. 94 procent av de som har kul på jobbet uppger att de har en bra psykisk hälsa; bland de som inte har kul på jobbet är det bara 51 procent som mår psykiskt bra.
Personer som inte mår psykiskt bra påverkas allra mest av arbetsrelaterade faktorer som att (inte) känna sig respekterad av sin chef eller att (inte) ha en balans mellan arbete och fritid.
I lyckostudien finns flera tips på vad arbetsgivaren kan göra för att öka möjligheten att medarbetarna mår bra. Bland annat är det viktigt att visa respekt för sina medarbetare, säkerställa att medarbetarna har ett långsiktigt hållbart arbetssätt och vara observant på små tecken på psykisk (o)hälsa.
Är du nyfiken att läsa mer? Hela studien hittar du här: Wise Happiness 2013