Vi vet att ett företags förmåga att prestera hänger oerhört mycket på cheferna. Som ni kunde läsa i förra bloggen så hänger bra ledarskap ihop med både lönsamhet och tillväxt. Men vad gör lönsamma chefer och hur påverkar ledarskap tillväxt? Vilka specifika ledarbeteenden är det som gör störst skillnad? I vår analys har vi identifierat fem områden som sticker ut hos chefer som presterar bäst lönsamhet och tillväxt. Här är listan över de fem beteenden som gör störst skillnad:
- De föregår med gott exempel: En chef som lever som den lär är mer lönsam, som grafen i toppen visar. Ett företags strategier och värderingar finns av en anledning – för att de ska driva företaget mot framgång. Att chefen själv gör det den ska, och på ett sätt som andas företagets värderingar är avgörande för att medarbetarna också ska göra det.
- De ger regelbundet feedback till sina medarbetare: Som grafen i toppen visar – När chefen ser och uppmärksammar sina medarbetare ökar tillväxten. Bra feedback är mer än glada tillrop. En chef som ger konkret feedback hjälper medarbetarna att känna att deras bidrag till företaget är betydelsefullt och uppmuntrar rätt beteenden. Konkret feedback handlar om att knyta beröm och utvecklingspotential till något medarbetaren gjort. Att säga ”Det var väldigt bra när du gjorde x” istället för bara ”Bra jobbat”. Det gör så att medarbetarna förstår vad som var bra och kan börja göra mer av det.
- De ser till att arbetsfördelningen fungerar bra i arbetsgruppen: När arbetsfördelningen i gruppen fungerar ökar tillväxten. Kärnan är att alla medarbetare är mer villiga att hjälpa till om de känner att alla drar lika mycket och att deras kompetens kommer till sin rätt – att rätt person gör rätt sak. Chefen har olika roller att ta beroende på hur långt gruppen har kommit i sin utveckling. I tidiga faser handlar det om att tydligt styra och fördela, i senare faser kan medarbetarna ofta sköta mycket av det sinsemellan.
- De är tydliga med vad som förväntas av medarbetarna: Chefer som har satt tydliga mål som gör att medarbetarna vet vad som förväntas av dem ökar tillväxten. Det säger sig själv att medarbetare som vet vad de ska göra har lättare att göra rätt saker och då öka tillväxten. Dessutom är tydlighet en faktor som kan minska stress. Ibland är det inte en hög arbetsbelastning i sig som stressar, en känsla av att inte ha kontroll över sin situation kan vara lika illa. Med tydliga förväntningar ger chefen medarbetarna en förutsättning att hantera sin egen tid, och också säga ifrån när den märker att förväntningarna inte matchar förutsättningarna.
- De stödjer sina medarbetares professionella utveckling: Chefer som stödjer sina medarbetares utveckling är mer lönsamma. Det är lätt att intuitivt förstå att en chef som blickar längre än sina egna nyckeltal och bryr sig om medarbetarens utveckling skapar förutsättningarna för medarbetarna att känna sig mer motiverade. Det handlar om att vara lyhörd för hur medarbetarna vill utvecklas och skapa möjligheter för dem att röra sig ditåt, t.o.m. om det innebär att de växer ur chefens arbetsgrupp.
Områdena målar upp bilden av en närvarande chef som lever som den lär och både lägger tid på att se till så att själva arbetet fungerar (arbetsfördelning och tydliga förväntningar) och som bygger en relation med sina medarbetare (genom feedback och stöd i deras utveckling). Vissa chefer är redan där, andra behöver jobba på att ta sig dit. En början är att få alla chefer att förstå hur viktigt deras ledarskap är för arbetsgruppens förmåga att möta affärsmål. Men ibland behövs det också hjälp utifrån, t.ex. att få syn på hur ens självbild stämmer överens med andras bild av en i en 360-utvärdering, eller att bli coachad i att ändra de beteenden som fungerar mindre bra och ersätta dem med nya. Det vi hoppas ha förmedlat i den här bloggen är att investeringar i ledarutveckling lönar sig!
*Analysen omfattar 41 tjänsteföretag och baseras på data från 2015. Företagen i vår databas är samanalyserade med ekonomisk data från Bisnode och är hämtad från företagens årsredovisningar och Svenskt Tillväxtindex (i vår analys är 5 den högsta tillväxten och 1 är den lägsta). Lönsamhet mäts här som vinstmarginal.
Det här är femte bloggen i en serie om hur frågor som rör ledarskap och medarbetarengagemang påverkar lönsamheten och vilka frågor de som lyckas fokuserar på. Del 1 hittar du här: Argumenten du behöver för att göra HR-frågorna till era viktigaste frågor. Del 2: Vad gör högpresterande företag bättre än andra? Del 3: Kopplingen mellan medarbetarengagemang och lönsamhet och tillväxt. Del 4: Ledarskap och tillväxt. För nästa och sista delen – håll utkik här eller följ oss på Linkedin.