Blogg Engagemang

Jobbar du på bank? Snälla, berätta vad du gör!

Av

vad-skapar-medarbetarnas-engagemang-och-hur-skiljer-det-sig-i-olika-delar-av-varlden

Vid en djupdykning i databasen har vi tittat på 600 000 svar från 233 organisationer. Och slående är – finans- och försäkringsbranschen är bäst på i princip allt. Samarbetet fungerar bäst, andelen engagerade medarbetare är outstanding högst och andelen uttråkade lägst. Ledarskapet toppar, flest medarbetare vill rekommendera sin arbetsgivare. Förhållandevis liten andel upplever sig utsatta för kränkningar eller diskriminerade.

Man blir ju nyfiken. Lyckas man här rakt genom bara anställa ”glada härliga” individer, eller gör man något annorlunda?

Vid fortsatt analys ser vi att just inom denna bransch var det möjligheten att kunna utvecklas inom sitt arbete som var starkast korrelerad med andelen engagerade medarbetare. Om vi ställer detta mot exempelvis tillverkningsbranschen, hur ser det ut då? Även där är det avgörande att kunna utvecklas, men viktigast av allt inom tillverkning är att chefen involverar och ger feedback till sina medarbetare. Är chefen mindre viktig inom finans- och försäkringsbranschen? Eller ser uppdraget för en ledare bara helt annorlunda ut?

Men även inom finans- och försäkringsbranschen skiljer engagemanget såklart mellan organisationer. När vi tittar på datan från 2021 hur engagemanget såg ut fanns ett spann mellan 55% till 30% engagerade medarbetare.

Varje stapel i grafen representerar en organisation

Även om vi ser att utvecklingsmöjligheter överlag är det som har det starkaste sambandet är det viktigt att ta reda på vad som är avgörande för varje enskild organisation, och varje enskild arbetsgrupp, och dessutom varje enskild individ (låter ju väldigt krävande, men vid det här laget vet vi att det faktiskt är ganska lätt).

Guide: Branscherna som tar bäst hand om sina kunder

Och varför ska man då ens bry sig om att säkra att medarbetare och chefer är engagerade? Du som läser inser säkerligen alla fördelar i form av friska medarbetare, lönsamma och effektiva organisationer, men inte minst för att det är kul! Det är ju vansinnigt kul att jobba med engagerade kollegor, eller att ha en engagerad chef. Eller vem älskar för den delen inte att möta en engagerad sommelier på en restaurang, eller en engagerad lärare eller just bankman. Och inte minst är det väldigt kul att själv känna att man är engagerad.

Tycker du precis som vi att engagemang är grejen? Då ska du läsa vår artikel om hur engagerade medarbetare hänger ihop med lojala kunder, det laddar du ner här.

Vill du veta mer om hur vi Brilliant hjälper organisationer inom bank- och finansbranschen, titta in här och läs mer 👈 

Dela inlägget

Smart och aktiverande plattform

Vill du veta mer om Brilliant och hur vi kan hjälpa er att stärka era kund- och medarbetarrelationer? Boka en demo med en av våra experter och få värdefulla insikter som är enkla att agera på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev