Blogg

Glastaket 5: Det är roligare att jobba där det finns kvinnor i ledningsgruppen

Av

Jag älskar fotboll. Kommer du med en boll så vill jag vara med och spela, fast jag vet att jag kommer ha ont efteråt. Jag är ju över 50 år nu. Varje krock gör ont, men värst är att bli uppkrokad bakifrån eller intryckt i staketet. Gubbar som jag försöker väldigt ofta spela som de gör i Champions League.

Resultatet är sällan vackert.

 Men får jag med ett par tjejer så blir matchen plötsligt helt annorlunda. Ingen krokar upp någon annan. Ingen blir intryckt i staketet. Jag får knappt ens några blåmärken. Framför allt blir det mycket roligare att spela. Det kan vara tio män och två kvinnor. Ändå blir spelet trevligt och respektfullt.

 Samma sak gäller förstås i företag.  I företag med blandad ledningsgrupp uppstår ett mjukare och mer människovänligt arbetsklimat. 

 

Mer respekt i företag som har kvinnor i ledningen
Mer respekt i företag som har kvinnor i ledningen
P=0,000 vilket innebär att sambandet är signifikant på den högsta nivån. Analysen baseras på resultat från 97 företag.  Samma sak gäller respekt från chefen. I företag med blandade ledningsgrupper känner sig alla mer respekterade.  Där har vi 112 företag och sambandet är signifikant på 0,023, vilket brukar kallas signifikans på 95 procents-nivån.  

 

Den mer respektfulla attityden mot varandra gör det förstås roligare att jobba i företag med blandad ledningsgrupp (r2=0,25 men vi har bara 10 företag med denna fråga) och de har mer motiverad personal som också tycker att deras arbete är mer meningsfullt (r2=,28 p=0,13).  I vår nya fråga om balans mellan arbetsliv och fritid är tendensen också mycket tydlig. I de få företag med blandad ledningsgrupp som har den här frågan är balansen klart bättre.  

För mig är det uppenbart. Jag spelar inte fotboll om inga tjejer är med. Det gör för ont. Min nästa arbetsgivare ska helt klart ha kvinnor med i ledningsgruppen.

 

Glastaket  syns bäst nedifrån, gemensamma värderingar med blandad ledning
Glastaket 2 – Kvinnor, män och meningsfullt arbete
Glastaket 3 – Öppenhet startar högst upp
Glastaket 4 – Larsarnas krig

Dela inlägget

Smart och aktiverande plattform

Vill du veta mer om Brilliant och hur vi kan hjälpa er att stärka era kund- och medarbetarrelationer? Boka en demo med en av våra experter och få värdefulla insikter som är enkla att agera på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev