Det är fortsatt tuffa tider för många organisationer. Jag möter ledare som kämpar med att hålla ihop sina team, samtidigt som kostnadsläget är tufft och förändringar sker snabbt. Det är inte enkelt att vara den som ska skapa trygghet, riktning och energi i en sådan vardag.
Vid Brilliant Awards i februari intervjuade jag Jan-Olof Jacke, VD på Svenskt Näringsliv, och Hanna Lindskog, VD på Åke Sundvall Bygg AB. Båda ser en svag ljusning, men tror att det kommer ta ytterligare något år innan den riktiga vändningen kommer.
Så, vad är då viktigt för att härda ut lågkonjunkturen?
Mitt enkla recept: laga efter läge!
När hela havet stormar (jag jobbar med flera chefer som upplever sin vardag på precis det sättet) är det viktigt att stå stadigt i båten.
Att peka ut en tydlig riktning och att genom ett starkt ledarskap, på alla nivåer, föra organisationen fram mot målet
Här spelar er kultur en avgörande roll. Har jag som medarbetare köpt in på värderingarna? Håller kulturen även när det är tuffare tider?
Kommunikation som ledarskapsverktyg
Ett mycket viktigt område att ha koll på är kommunikation. Brilliants databas består av hundratusentals svar från medarbetarundersökningar och pulsmätningar och den visar tydligt att kommunikationen är en mycket viktig drivkraft för att stärka förtroendet för ledningen. En tydlig kommunikation och en fungerande feedbackkultur är en viktig påverkansfaktor på rekommendationsviljan på både engagemang (eNPS).
Fortfarande 2025 möter jag chefer som svarar att de har koll på kommunikationen, men när de beskriver vad de gör så handlar det oftast mer om att informera än att kommunicera. Hur funkar dialogen i din organisation? Är ni bra på att lyssna i båda riktningar? Vet ni vad var och en behöver för att kunna göra ett bra jobb? Jag sa nu inte vad var och en önskar, utan vad var och en behöver! Börja med att ta reda på det. Jobba sedan strukturerat därifrån.
Baserat på drygt 300 organisationer och 250 000 svar från medarbetarundersökningar under 2024 ser vi att de organisationer som har flest engagerade medarbetare, tillika finalister i Brilliant Awards, har organisationer som är vassa på kommunikation. Medarbetarna upplever att ledningen kommunicerar tydligt och på ett bra sätt, i betydligt högre utsträckning än de organisationer som inte är finalister. Se nedan bild:
9 nycklar för en effektiv kommunikation
Framgångsfaktorer jag ser hos de ledningsgrupper som lyckats med kommunikationen:
- Regelbundenhet: träffa organisationen med jämna mellanrum, kanske varje vecka, gärna fysiskt. Detta gäller oavsett om du har något viktigt att säga eller ej.
- Tydlig agenda: tänka igenom och förbered kommunikationen. Hur svarar ni på frågor som kan komma upp?
- En röst: det behöver inte vara VD som alltid kommunicerar med organisationen. Alla som sitter i ledningsgruppen är representanter och bör prata med en och samma röst, kommunicera på samma sätt och stå upp för beslut.
- Personlig: våga vara personlig, både i språk och i relation med organisationen.
- Anpassat: det kan vara lockande att använda Outlooks knapp ”vidarebefordra”, men oj så fel det kan bli. Du måste översätta den information du får uppifrån och anpassa den så att den blir relevant för mottagaren.
- Nära i tiden: transparens är inte detsamma som att skicka vidare precis allt du får uppifrån. Fundera på vad som är viktigt, ta reda på mer om det behövs, innan du kommunicerar till nästa led. Reflektera alltså innan du går vidare, men agera innan informationen hinner kallna.
- Positivt: viktigt att balansera upp kommunikationen så det inte bara är problem eller negativt.
- Förtroende: att bygga tillit till ledning och chefer är viktigt. Men det görs inte genom att dela precis all information med alla hela tiden. De framgångsrika organisationerna tänker igenom vad som ska delas och varför. Det blir ofta för mycket information för den enskilde individen. Bättre då att skapa ett narrativ och dela det som delas kan.
- Koppla till affärsplanen – kunden i fokus: om vi utgår ifrån vad chefer och medarbetare behöver för att kunna göra ett bra jobb och vad kunderna i slutänden blir nöjdare och mer lojala av så har vi vunnit mycket. Kommunikationen måste vara kopplad till affärsplanen.
Men, det kommer alltså inte räcka med dessa nycklar. En mycket viktig pusselbit är också att lyssna på organisationen. Varje individ, såväl chef som medarbetare, är här mycket viktig. Cheferna måste ha rätt verktyg för att informera, men också vara tränad i att lyssna. Vad är det medarbetarna har för behov? Här är det också viktigt att träna medarbetarna att uttrycka sina behov. Hur ska chefen annars kunna ta det vidare?
Så bygger ni kultur och engagemang i lågkonjunktur
En organisation som har ett tydligt system för uppföljning genom regelbundna möten för såväl grupp som individ har också lättare att få till en väl fungerande feedbackkultur. Och när feedbacken fungerar kommer vi nå närmare de uppsatta målen. Med detta kommer också en förstärkt känsla av att vara involverad i viktiga beslut som rör mig, vilket i sin tur gör att jag i större utsträckning känner att jag utvecklas. Jag blir också mer engagerad. Ni som läst någon blogg från oss på Brilliant tidigare vet ju också att det är de mest engagerade medarbetarna som är våra sanna ambassadörer.
Så, satsa alltså på:
- Tydlighet: Peka ut en tydlig riktning och bryt ner målen så att alla vet vad de ska göra och varför
- Ledarskap: Bygg ledarskapet så era chefer är rustade med relevanta verktyg den dagen det börjar storma
- Kultur: Värna om er kultur, det kommer ge er styrka i svåra tider
Vill du veta mer om hur vi på Brilliant Consulting kan stötta er i arbetet med att skapa ökad tydlighet, förstärka ledarskapet och bygga er kultur? Hur ni skapar effektivare kommunikation? Tveka inte att höra av er eller läs mer om våra tjänster här.