För några år sedan började ordet Nudge florera på bredare front. Nudge innebär att ge någon en knuff i rätt riktning, att hjälpa någon på traven att göra något som de annars kanske inte skulle ha gjort. Nudge har använts i såväl samhällsnyttiga som politiska sammanhang av bland andra den brittiska regeringen såväl som den amerikanska. Här handlar det om att få folk att deklarera ärligare eller planera sitt pensionssparande bättre. Ett något enklare vardagsexempel på nudging är att låta kontorets skrivare ha en default-inställning på dubbelsidig utskrift för att minska pappersåtgång. Tanken är att man ska slippa använda bestraffningar eller regelstyrda miljöer för att ändå uppnå ett visst resultat.
Vi är vanedjur och utmaningen är uppenbar i en organisation som vill ligga i framkant, som vill ha snabbfotade och innovativa medarbetare med stort kundfokus. Nudging är en väg att gå för att få folk att omedvetet ändra sina beteenden – fantastiskt bra i många sammanhang, men något som anses kontroversiellt i vissa kretsar och inte alltid applicerbart.
Vi på Brilliant tycker att det är bättre att medarbetaren istället kan göra aktiva val i vad man vill göra mer eller mindre av. Men att vilja är långt ifrån att kunna – därför håller vi på att utveckla ett verktyg som stödjer beteendeförändringar. Som gör det kul, visualiserar framsteg och stöttar enskilda medarbetare att faktiskt börja göra något annorlunda samtidigt som det knyter samman gruppen kring gemensamma ansträngningar. Så istället för att i smyg försöka få medarbetare att göra ”rätt” vill vi öka kunskapsnivån hos de enskilda individerna så att de själva blir herrar över sina val och därmed välja att bidra till gruppen eller bolagets högre mål.
Blir du nyfiken på att veta mer om hur du kan jobba med beteendeförändring i din organisation? Ladda då gärna hem vårt White paper ”Hur kan vi förändra beteenden?” eller läs min tidigare blogg ”Tips för att lyckas med en beteendeförändring”. Du kan även kontakta min kollega Theodor Sverkén Sjögren för att få veta mer om vår app – ett stöd till beteendeförändring.