Blogg

Årets hetaste, och ohetaste, ämnen i Almedalen

Av

Det var över 3700 programpunkter i Almedalen 2019. Så, vad pratades det om och vad pratades det inte om?

  • Partnerskap och samverkan – Vi kan inte längre tro att vi kan göra allt själv. Storbolagen behöver gå bortom sin nuvarande legacy och förbereda organisationen för att kunna arbeta i en struktur som möjliggör snabba och flexibla samarbeten med externa partners för att inte riskera stagnera. Delningsekonomin kommer växa sig starkare och bli en viktig komponent när 5G blir verklighet.
  • Digitaliseringen och AI, AI, AI – Ett av de hetaste ämnena med över 570 programpunkter. Men vad är egentligen skillnaden på digitalisering och AI eller är det ingen skillnad? Åsikterna verkar gå isär. Vad som dock låg på allas läppar var vikten av att lyckas kombinera utveckling av digitala tjänster med lärande av hur man använder de – ett glapp som många ser sig växa allt mer.
  • Meningsfullhet – Syftet med varför vi gör det ena eller det andra blir allt viktigare. Vi vill påverka och bidra till ett mer hållbart samhälle. När generation Z inte längre anser sig ha en hobby utan jobbet blir ens intresse blir det ack så viktigt att som arbetsgivare kunna tillfredsställa dessa behov.
  • Jämlikhet – Petter Stordalen var inte ensam om att lyfta jämställdhetsproblematiken. Att Anders är det vanligaste namnet i ledningsgrupper är ett faktum. Många menar att det beror på hur vi är skapta. Vi är programmerad att ty oss till de som vi kan spegla oss i och därför blir kvoteringen ett viktigt verktyg för att bryta pågående mönster. För en sak som är säker är att det just nu pågår en dold kvotering bland framförallt medelålders vita män på höga positioner.
  • Hållbarhet – Almedalens absolut mest populära ämne var hållbarhet utifrån alla möjliga perspektiv med hela 1231 programpunkter. En ny rapport visar t.ex att 3 av 10 i generation Z väljer bort arbetsgivare som inte är jämställda eller klimatsmarta. Klimatet och ett fossilfritt 2030 lyftes också och nya lösningar presenterades.

Att det å andra sidan endast fanns cirka 150 programpunkter på temat integration och mångfald kan man ju fråga sig varför. Ett ämne som behöver lyftas högt på agendan för att övriga nämnda punkter ska falla genom så som önskebilden målades upp i Almedalen 2019.

Dela inlägget

Use Brilliant Data

We give you data-driven actionable human insights, about the people that matter to you, so you can make decisions that improve your business.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Vad är du intresserad av?