Blogg

Är vi redo för arbetslivet efter pandemin?

Av

När nu Folkhälsomyndigheten häver restriktionerna är det hög tid att ställa sig frågan: Är vi redo för arbetslivet efter pandemin? För någon vecka sedan var det dags för ännu en Experience Hub EX, nätverksträffarna där finalister i Brilliant Awards Employee Experience träffas för att diskutera aktuella frågor. I den här träffen gästades vi av Kairos Future som under rubriken ”Mid Corona – Livet på andra sidan” bjöd på intressanta infallsvinklar. Dialogen utgick till stor del från den undersökning som Kairos nyligen gjort, där 10 000 personer har svarat på frågor om hur man ser på arbetslivet under och efter Corona. Som konsult inom Professional Services här på Brilliant är det här mycket intressant och jag vill gärna dela med mig av mina personliga reflektioner från webinariet.

En infallsvinkel var det här med distansarbete och i stora drag visade Kairos Futures studie, inte helt otippat, att de stora fördelarna med distansarbete under pandemin främst har varit:

  1. Bättre balans i livet
  2. Ökad produktivitet

Och att baksidan av distansarbete har varit:

  1. Sämre samarbete
  2. Sämre relationer
  3. Sämre samordning och ledarskap

Svaren skiljer sig något mellan de som lite mer flexibelt kunnat jobba hemifrån och de som varit bundna till sin arbetsplats. Chefer har i större utsträckning kunnat jobba hemifrån och är generellt mer nöjda med arbetslivet under pandemin. Det vi inte saknar är själva kontoret och att pendla till och från jobbet. De som varit bundna till sin arbetsplats saknar i större utsträckning en dräglig arbetsmiljö, men också uppskattning för det jobb man utför. Den nöjdhet man känner har en stark koppling till frihet och flexibilitet. Men, hur ser vi då på arbetslivet när det börjar bli dags att komma tillbaka till det nya normala, livet efter pandemin?

Stor andel distansarbetare siktar på att fortsätta arbeta hemifrån två till tre dagar i veckan. Intressant är att bara en av sju svarar att man vill gå tillbaka till att vara på kontoret fem dagar i veckan, medan var tredje bestämt säger att de aldrig kommer jobba på distans. De som har möjlighet att jobba på distans kommer i stor utsträckning vilja fortsätta med det. Många tänker sig att hemmakontoret kan vara flexibelt och ibland sker distansarbetet från sommarstugan. Bättre balans mellan arbete och fritid är också något som värdesätts allt högre.

Vidare är cheferna alltmer positiva till att anställa medarbetare som kanske bor på annan ort och av den anledningen kommer jobba på distans. Men det finns också många chefer som ser framför sig att det kommer bli konflikter gällande hur och var arbetet ska utföras. Här rekommenderas att våga avvakta med beslut om policys kring hemarbete, men samtidigt tydliggöra en process för hur lärdomar och preferenser ska tas om hand internt.

Nåväl, det där var ett axplock ur den stora studien av Kairos Future. Kanske känner du nu igen dig i hur ni har haft det under pandemin på din arbetsplats eller befarar att det ska bli hos er nu när vi ska gå tillbaka till det nya normala? Kanske behöver ni ett bollplank eller stöd i hur ni ska jobba vidare med att tydliggöra processen framåt? Vi på Brilliant erbjuder som du vet både chef- och ledarskapsutbildningar.

En annan aspekt på det här är vikten av att fortsätta mäta medarbetarupplevelsen. Vi ser ständigt, både hos våra kunder och genom studier, hur viktigt det är att ha örat mot rälsen och löpande ta pulsen på organisationen och följa hur medarbetarna mår och anpassar sig till det nya normala.  Har du frågor om de studier som Brilliant har gjort med fokus på livet under och efter pandemin eller hur vi kan hjälpa er mäta er medarbetarupplevelse? Tveka inte att höra av dig till oss på Brilliant.

Dela inlägget

Smart och aktiverande plattform

Vill du veta mer om Brilliant och hur vi kan hjälpa er att stärka era kund- och medarbetarrelationer? Boka en demo med en av våra experter och få värdefulla insikter som är enkla att agera på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev