Förra veckan satt jag på jobbet, rätt stressad, när Jesper tipsade om en TED-video han hade sett kvällen innan. Han sa att budskapet handlade om att stress i sig är inte är farligt, utan hur vi tänker på stress. Jag ”vet” ju precis som de flesta andra att stress är farligt så jag blev nyfiken.
I videon berättar Kelly McGonigal om den senaste stressforskningen, t.ex. en undersökning som gjordes i USA, på 30 000 vuxna över åtta år. Där fick de svara på två frågor ”Hur mycket stress har du upplevt det senaste året?” och ”Tror du att stress är farligt för din hälsa?”. Den visade visserligen att de som känt sig mycket stressade hade en 43% högre risk att dö, en hiskelig siffra. Men det gällde bara för de som också svarade ja på frågan om de trodde att stress var farligt. De som upplevde mycket stress men inte tänkte att stress var farligt hade de lägsta dödssiffrorna i hela undersökningen, till och med lägre än de som upplevde relativt lite stress. Hur funkar det här?
Vanliga reaktioner på stress är att hjärtat slår fortare, andning ökar och kanske svettas du? Vi är vana att tolka det här som oro och ångest eller som tecken på att vi inte kan hantera pressen. Om man tänker på den här reaktionen som farlig så är det vanligt att blodkärlen drar ihop sig – det är därför stress är korrelerat med hjärt- och kärlsjukdomar. Men – det stora MEN:et – föreställ dig istället att du noterar hjärtats ökade rytm och din snabbare andning och ser på det som kroppens sätt att ge dig energi och förbereda dig för utmaningen. Då blir effekten en annan. Det finns studier som visar att om man lyckas tänka om kring stressen, och faktiskt se den som hjälpsam, så påverkar det den faktiska fysiska reaktionen. De som inte tror att stressen är farlig har en mer hälsosam stressreaktion där blodkärlen inte drar ihop sig.
En annan spännande aspekt av stress som Kelly pratar om är att stress gör oss sociala. En del av stressreaktionen – lika mycket som adrenalinpåslaget – är att hormonet Oxytocin frigörs. Det är ett socialt hormon som kalibrerar våra sociala instinkter och får oss att göra saker som stärker våra nära relationer. Det här får mig att tänka på hur viktigt det är att ha en bra arbetsplats att gå till och hur det kan påverka hur mycket stress man tål väldigt mycket. Oxcytocinet motiverar dig att söka stöd runt dig istället för att hålla stressen inom dig, det ökar din empati och gör dig bättre på att märka om någon runt dig har det kämpigt. Eftersom oxytocin frigörs av närhet, t.ex. en kram, så kan du som vet om det här dra igång dina egna positiva spiraler. Om du känner dig stressad och söker stöd i utmaningen eller sträcker ut en hand för att hjälpa någon annan frigör du mer oxytocin. Oxytocinet har antiinflammatoriska egenskaper som hjälper blodkärlen att slappna av och hjälper hjärtat att läka fortare från de negativa effekterna av stress. Om du har en varm arbetsplats där du trivs med chefer och kollegor och en atmosfär där ni kan be om hjälp så skapar ni tillsammans bättre förutsättningar för er alla att hantera stress.
Med det här naturligtvis inte sagt att man ska lassa på oändliga mängder arbetsuppgifter på folk och tro att det går att krama bort problemen, men det är en viktig sak att bära med sig. Du kan hjälpa din kropp att minska de negativa effekterna av att vara stressad om du tänker att stressen är hjälpsam för dig. Om du dessutom kan få stöd och hjälp i stressen, om så bara en kram eller ett prat över en kaffe, kan du bygga starkare band med dina kollegor och samtidigt göra er alla bättre på att hantera stress. Om du tycker att det här är spännande kan du också läsa min kollega Ellinors blogg om vad man som chef kan göra för att minska sina medarbetares stress.