Blogg Medarbetarupplevelse

Är det arbetsgivarens tur att walk the extra mile?

Av

Har du svårt att komma igång efter sommaren? Eller har du kanske bestämt dig för att ta det lite lugnare på jobbet? Inte gå den där extra milen, utan begränsa dig till att göra det som krävs av dig. Det skrivs mycket om möjlighet till kortare arbetsdagar och fyradagarsvecka, och inte minst begreppet ”quiet quitting”.

Jobb och prestation ska inte definiera ens person

I mitt LinkedIn-flöde upplever jag att det pratas mer än någonsin om psykiskt välmående (och psykisk ohälsa). Många delar sina erfarenheter av utbrändhet, hur det aldrig är värt det och hur man vill leva sitt liv. Den mentala hälsan prioriteras och diskuteras. Man vill fortsätta jobba, men jobb och prestation ska inte definiera ens person. Man vill göra så mycket mer med sitt liv.

I grunden är det något positivt. Att man tar sitt mentala mående på allvar kan ju enbart vara bra. Att man ser till att ha tid och energi över till annat än jobb, är också bara positivt. Att sätta gränser mellan arbete och fritid är bra.

En personlig reflektion är att man tillbringar mycket tid på jobbet, och att se till att ha kul när man är där och att fortsätta se till att det man gör känns meningsfullt, känns viktigt. Om jag skulle se mitt uppdrag som ett nödvändigt ont, något jag gör bara för att få lön och kunna leva skulle det för min personliga del vara riktigt dåligt. Att kunna ge sig själv utrymmet att ta ett steg tillbaka, reflektera och ge sig tid, känns positivt och viktigt. Våra studier visar tydliga samband mellan sjukskrivning och för lågt engagemang. Det här är faktorer som företagsledare måste ha koll på. Så att stoppa engagemanget från att sjunka för mycket är viktigt både för individen och för organisationen.

Hitta balansen, sätt tydliga förväntningar och rimliga krav

Jag gillar tanken på långsiktig hållbarhet. Det inkluderar både individer, organisationer, samhället och inte minst klimatet. Utifrån det tror jag att ”quiet quitting” kan leda till ökat välmående. En kontinuerlig dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare känns superviktig för att det ska bli en positiv utkomst för båda parter.

Fortsätt tydliggöra organisationens syfte och mål, och skapa på så sätt gemenskap och meningsfullhet. Jobba proaktivt med hälsa och stress. Vi vet att tydlighet är positivt för hälsan, och vi vet att negativ stress är dåligt för hälsan. Att tillsammans hitta balansen, sätta tydliga förväntningar och rimliga krav.

Hur hittar vi en långsiktig lösning framåt?

Arbetsgivare vill ha medarbetare som tycker sitt jobb är kul och meningsfullt, och jag tror att medarbetare vill ha en arbetsgivare som erbjuder just detta. Behöver vi vända på begreppen, att arbetsgivaren behöver gå den extra milen för att attrahera och behålla sin kompetens, och inte få dem att tappa engagemang bara för att man sätter tydligare gränser mellan arbete och privatliv? Jag är övertygad om att man genom dialog och rätt frågor kan hitta en bra, långsiktigt hållbar lösning framåt.

Vill du läsa mer på detta ämne? Vårt kostnadsfria whitepaper visar vad vår data tydligt pekar på: topp 10 ämnen som gör att medarbetare trivs på jobbet, ladda ner ditt exemplar här!

Dela inlägget

Smart och aktiverande plattform

Vill du veta mer om Brilliant och hur vi kan hjälpa er att stärka era kund- och medarbetarrelationer? Boka en demo med en av våra experter och få värdefulla insikter som är enkla att agera på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev