Bor du i hus? Har du bil? Och tonåringar som vill att det ska vara ljust dygnet runt, som måste duscha varmt minst fyrtiofem minuter varje morgon och som samtidigt producerar en allt större mängd disk och tvätt? Har du dessutom antagit grannens utmaning att klä din trädgård med den flashigaste av flashiga belysningar?
Om du känner igen dig i det här så kanske du tillhör samma kategori människor som jag; kategorin som bokstavligt talat kräver en rejäl elchock för att ändra sina beteenden. Jag är i grunden en lat person som tycker att jag har det fantastiskt bra, så varför ligga sömnlös över höjda bankräntor, skenande dieselpriser eller hur mycket el torktumlaren drar nu när jag har installerat bergvärme?
Men, så en dag vaknar även jag upp. Och det räcker inte att media skriver spaltmeter efter spaltmeter, eller att det konkurrerande elbolaget ringer mig när barnen lagt sig. Det krävs en räkning, en decemberfaktura, på ett femsiffrigt belopp, för att jag fullständigt ska gå ner för räkning. I panik ringer jag runt och ber om råd. De flesta skrattar åt mig, ber mig genomlida vintern, vänta in våren. Jag fattar, jag måste ta tag i det här på egen hand, göra vad som göras kan. Så jag samlar min familj till krismöte. Nu är det vi mot dom.
Om vi pratar beteendeförändring kan vi konstatera att det kom en hel del aktiverare, varningar och tydliga instruktioner från såväl mitt elbolag, som media och andra intressenter. Men det var först när konsekvensen (fakturan) slog emot mig som jag kom till insikt att jag på allvar måste ändra mitt beteende. Det håller inte längre att låta diskmaskinen, tvättmaskinen och torktumlaren gå mitt på dagen när elpriset är som högst. Det håller inte längre att tvätta träningskläderna separat. Eller att ens överväga att ställa upp i grannens upplysningsinferno ute på tomten. Innan jag kan överväga att gå över till ett fast pris måste jag se till att sänka min förbrukning. Det kommer vara bra för såväl plånboken som miljön.
Om jag inte ska tvingas betala en betydande del av min inkomst till elbolaget så måste jag ändra mina beteenden, jag måste börja göra annorlunda. Och det räcker inte att bara jag gör annorlunda för att få full effekt. Hela familjen måste hänga på.
Så, vi samlas alltså till krismöte vid middagsbordet. Tonåringar är kloka. De hänger med, mycket mer än jag ibland tror. På bara några minuter har vi gjort en mind map över vad vi kan tänka på för att minska vår elförbrukning tillsammans. Vilket engagemang. I love it!
Det här är ju faktiskt precis som på jobbet. När vi ser att vi måste förändra något räcker det inte att vi skriver nya policies, vi måste samtidigt jobba med tydliga konsekvenser. När vi ska förändra våra beteenden behöver vi feedback och uppföljning för att sakta lära oss göra annorlunda och börja gå i rätt riktning. På samma sätt kommer min nästa elräkning bli ett tydligt kvitto, en typ av feedback, på att familjen och jag är på rätt kurs i våra nya vanor när det gäller elförbrukning.
Efter middagen funderar jag på hur vi verkligen ska få det att hända, hur vi som familj ska kunna ändra beteenden och snabbt minska vår förbrukning. Jag bestämmer mig för att följa upp, göra stickprov för att se att vi inte har lamporna tända på dagarna, att tvätt- och diskmaskinen går på rätt tider under dygnet. Men i just den tanken stannar jag samtidigt upp. Vad kommer hända om jag nu slår ner på en tänd lampa eller en lång varm dusch när det är svinkallt ute och sonen kommer hem från fotbollsträningen? Jag tänker på jobbet igen och bestämmer mig för att det känns bättre när mina kollegor eller min chef berömmer mig för det jag gör bra. Jag bestämmer mig för att slå in på den vägen. Börjar med att ge beröm till dottern som tänder en mysig brasa framåt kvällen.
För att summera vill jag ge dig tre snabba tips kring hur du kan nå beteendeförändring, oavsett om det gäller en situation på jobbet eller elförbrukningen i hemmet:
- Det räcker inte med instruktioner
- Det krävs konsekvenser, gärna i form av positiv förstärkning
- Vi måste bryta ner beteendena så att de blir tydliga för alla inblandade
Det är nu ett par veckor sedan den där decemberfakturan damp ner i vår elektroniska brevlåda och gav en elchock värre än någonsin tidigare. Jag återkommer med hur det verkligen går för oss, om det blir någon skillnad på januarifakturan och om jag till slut väljer att lämna mitt rörliga elpris. Men redan nu ser jag att vi som familj har börjat tänka till. Tonåringarna följer en hel del av de instruktioner vi gemensamt satte upp. Kanske beror det på den positiva förstärkning de får? Min fru och jag gör vårt yttersta för att ta oss igenom fram till våren. Vid middagsbordet pratar vi om våra egna beteenden, vi pratar kommande väder, vi pratar miljö. Allt är verkligen inte lätt och vi har olika åsikter. Men jag upplever ändå att hela familjen gör ett tappert försök att ändra sina beteenden så att vi ska slippa ännu en elchock vid nästa faktura från elbolaget.
P.S. Vill du veta mer om hur ni kan jobba med feedback i er beteendeförändring? Tveka inte att höra av dig till oss på Brilliant. Vi berättar gärna mer om några framgångsrika case.