Blogg Okategoriserad

Vad är ett medledarskap?

Av

Vad är ett medledarskap

Nu är det tamejtusan dags att svara på frågan – Vad är ett medledarskap? Ledarskap i all ära men för att få maximal utväxling är det med själva massan och volymen som du skapar skillnad. Snabbt. För ärligt talat; hur många chefer har du i din organisation? 1, 5 eller 15? Och hur många medarbetare har du? 35, 90 eller 400? Kraften sitter i medarbetarna. Det är dags att vi blir bättre på att ta vara på kraften i medarbetarskapet så att alla är med och leder och driver framåt– jag kallar det Medledarskap.

Aldrig tidigare har behovet av medledarskap varit mer affärskritiskt; för såväl själva affären som ut employer branding perspektivet. Vi går i allt högre utsträckning ifrån vertikala strukturer till med horisontella, kallad platta organisationer. Där varje medarbetare både vill och förväntas ta stort eget ansvar för sitt uppdrag.

Så tänk dig att komma till jobbet där alla medarbetare tar fullständigt ansvar för sin arbetssituation, sina behov och resultatet. Där transparens är normen, där dialogen är öppen och konstruktiv och kulturen är tillåtande och innovativ. Tänk dig att uppnå detta och att resultatet blir stort engagemang, närvaro, kundnöjdhet och prestation. Lätt som en plätt? Nej, förstås inte. Detta handlar om ledarskap. Du som ledare är synnerligen central i att skapa dessa förutsättningar. Men medledarskap vilar på idéen att dina medarbetare också är ansvariga för skapa dessa förutsättningar, t.ex. genom att ställa krav på dig som chef och hjälpa dig att ge dem de förutsättningar de behöver.

Ett bra sätt att börja är att gå igenom punkterna nedan. Som fungerar lika bra för att tydliggöra uppdrag överallt i hela organisationen, för dig som chef som för dina medarbetare.

För att komma igång, börja med dig själv som chef:

  1. Tydliggör ditt uppdrag:

Utgå ifrån ditt uppdrag i din roll som medarbetare.

Gå igenom varje sida i hexagonen och ställ dig frågan:

Hur tydliga är dessa förutsättningar för att jag skall kunna utföra mitt uppdrag?

Reflektera över vad som är tillfredsställande och vad som saknas. Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel svar. Allt handlar om vilka behov du har i denna aktuella situation.

  1. I de fall du upplever att det är otydligt, ställ dig frågan:

Vad behöver jag för att öka tydligheten?

Skriv ner detta. Tänk på vad du klarar att göra själv och vad du behöver hjälp med.

Detta är ett sätt att påbörja din resa mot ett effektivare medledarskap och en bra grund för att sedan kunna stötta dina medarbetare i att själva definiera vad de behöver för att frigöra sin egen kraft. Är du intresserad av att ta ytterligare kliv; kontakta oss så kan vi berätta hur vi kan hjälpa er.

 

Kontakta oss

 

Dela inlägget

Smart och aktiverande plattform

Vill du veta mer om Brilliant och hur vi kan hjälpa er att stärka era kund- och medarbetarrelationer? Boka en demo med en av våra experter och få värdefulla insikter som är enkla att agera på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev