Blogg Medarbetarupplevelse

Saknar du engagemang på jobbet? Här är topplistan på vad som skapar engagemang

Av

Hur skulle samhället se ut om alla var mer engagerade i sitt jobb? Det är lätt att tro att samhället i stort skulle bli mer stressat och att det skulle bli svårare att få ihop livet, men vi ser att det är precis tvärtom. Engagerade medarbetare är mindre stressade – engagemang är helt enkelt bra för oss!

Våra studier visar att de som är engagerade på sitt jobb upplever mycket mindre stress än de som är uttråkade. Endast 8% av de som är engagerade på jobbet upplever negativ stress, jämfört med de som är uttråkade på sitt jobb där 48% upplever negativ stress i samband med sitt jobb.

Vad gör oss då engagerade på jobbet? Studier visar att det är 4 saker som engagerar oss:

 1. När vi känner meningsfullhet
  När vi känner att det vi gör är meningsfullt, i stort och smått, ökar engagemanget. Vi känner då ett högre syfte och att det vi gör på jobbet faktiskt spelar roll.
 1. När vi får vara med och påverka
  Vi blir engagerade när vi får vara med och påverka. Det kan handla om alltifrån att påverka sin arbetssituation, så som arbetsuppgifter, till att vara delaktig i beslut.
 1. Att vi får möjlighet att utvecklas
  När vi känner att vi har möjlighet att utvecklas i vår roll och på vår arbetsplats känner vi större engagemang. Det kan handla om möjlighet till kompetensutveckling eller utforskande av nya arbetsområden.
 1. Att det händer saker
  När det händer saker i organisationen blir vi mer engagerade. När beslut genomförs och det är enkelt att få saker att hända, då skapas engagemang och vilja att jobba!

Vad är det som stoppar engagemanget på jobbet? Våra studier visar att det finns två tydliga engagemangsstoppare:
Självklart kan det som skapar engagemang också hindra engagemanget om belastningen blir för hög, men förutom det ser vi två utmärkande saker som påverkar engagemanget negativt:

 1. En dålig chef
  Den största engagemangsstopparen är ledarskapet. Det är i princip omöjligt att bli engagerad om du har en dålig chef. Att chefen upplevs som dålig kan såklart bero på många olika saker såsom otydlighet eller avsaknad av att faktiskt våga leda teamet.
 1. Stora arbetsgrupper
  Det finns flera saker som kan stoppa vårt engagemang – sådant som också ligger utom medarbetarens kontroll. En sådan sak är hur stor arbetsgruppen är. Hur många är ni som delar chef? En av våra studier visar att antalet konflikter ökar i takt med att arbetsgruppen växer.

Men vad kan vi själva påverka?
Man har såklart alltid själv ett ansvar att utvärdera sin arbetssituation. Dock har man ofta fler möjligheter att påverka än man kanske tror. En nyckel är att våga kommunicera, både med sin chef och med sina kollegor. Om man utvärderar sin arbetssituation och inser att det är något som inte känns bra, är det i slutändan du själv som måste ta kommandot och agera. Kanske finns det arbetsmoment du kan byta bort med någon som faktiskt tycker just det är kul och stimulerande?

Som arbetsgivare har man mycket vunnet på att visa medarbetarnas betydelse, optimera teamen utifrån kompetens och lust och också påvisa hur medarbetarna gör skillnad för företaget. Ingen vill bara vara ett nummer i ett organisationsschema.

Vill ni ha hjälp att driva engagemang i organisationen, kontakta oss  här så ska vi berätta mer.

Dela inlägget

Smart och aktiverande plattform

Vill du veta mer om Brilliant och hur vi kan hjälpa er att stärka era kund- och medarbetarrelationer? Boka en demo med en av våra experter och få värdefulla insikter som är enkla att agera på.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev